Årsmødet 2016
Den årlige generalforsamling.Årsmødet 2016.
Årsmødet blev i år igen afholdt på Stenbjerg Kro. Der var ialt 27 personer til mødet. Formand Ib Nord Nielsen bød velkommen og foreslog Knud Allan Knudsen som ordstyrer. Da denne havde konstateret mødet lovligt indkaldt, gav han ordet til formanden, som derefter aflagde beretning. Denne kan læses herunder. Beretningen blev godkendt af forsamlingen.
På valg til bestyrelsen var Finn Engholm, Poul Hald-Mortensen, Poul Rich og Kent Klemmensen. De to førstnævnte var villige til genvalg, mens de to sidste ikke ønskede at fortsætte i bestyrelsen. Desuden havde Robert Mogensen ønsket at træde ud at bestyrelsen, da han ikke længere bor i området. Henning Christensen, som hidtil havde fungeret som suppleant, var villig til at træde til som bestyrelsesmedlem og blandt tilhørerne meldte Ditte Christensen, Klitmøller og Børge Petersen, Hurup sig kandidater til en bestyrelsespost, og dermed var bestyrelsen fuldtallig med 12 medlemmer. Det lykkedes ikke at finde nogen, der var villige til at fungere som suppleant.
Der var ikke indkommet forslag til behandling ved årsmødet.
Under eventuelt blev der blandt tilhørerne diskuteret betimeligheden af månegrisprojekter og placering af store landbaserede vindmøller. Knud Allan Knudsen havde flere henstillinger til arbejdet i den kommende bestyrelse. Han opfordrede til, at man kontaktede medlemmerne pr. brev for at få flere fra Sydthy til at melde sig som kandidater til bestyrelsesposter. Han understregede vigtigheden af at lytte til, hvad der foregår i nærområdet. Desuden foreslog han, at bestyrelsen tog kontakt til de mennesker, der var direkte involveret i storlandbrug og store vindmøller for i fællesskab at forsøge at løse de dermed forbundne problemer. I første række Landbruget og Thisted Kommune. Han opfordrede også DN både lokalt og centralt at arbejde for at forhindre anlæg i det åbne land, der medført nedlæggelse af den spredte bebyggelse der.
Efter generalforsamlingen fortalte Jan Skriver om Lille Vildmoses forvandling fra spagnumproduktionsområde til naturparadis. Han viste et stort antal fremragende billeder, han med stor tålmodighed har taget i området. Især billederne af dyrelivet derud gjorde indtryk. Vi så bl.a. elg, krondyr, vildsvin, havørn og kongeørn. Efter foredraget var der en lille servering som afslutning på en hyggelig og indholdsrig aften.
Lokalafdelingen – DN Thy
Den nye bestyrelse blev konstitueret den 18. november 2015 med Ib Nord Nielsen som formand og Poul Hald-Mortensen som næstformand. Suppleant Søren Pedersen, Hamborg indtrådte i bestyrelse i stedet for Claus Eriksen, som er flyttet fra Thy og Henning Christensen, Amtoft blev valgt som ny suppleant. Bestyrelsen er således stort set sammensat som i 2015.
En bredt sammensat bestyrelse, hvad angår erhverv, uddannelse og erfaring. Men desværre fortsat med en skæv køns- og aldersfordeling og stadigvæk med for få fra den sydlige del af kommunen.
Af andre arrangementer skal nævnes: 1. maj - Fugletur i Vejlerne (18), 19. juni - De Vilde Blomsters Dag i samarbejde med Botanisk Forening (50), 10. september – Heldagsekskursion til Vadehavet i samarbejde med BFN. Bussen var fyldt op. 17. september - Geologiens dag og 24. september (10) - Svampetur til Vilsbøl Plantage i samarbejde med BFN og Foreningen til Svampekundskabens Fremme (50 deltagere).
Sammenfattende har vi anket langt under 1% af de modtagne afgørelser.
Det er noget af en myte, at DN ”rejser den ene sag efter den anden”. Virkeligheden er en helt anden. Og så er det jo også en anerkendelse af, at sagsbehandlingen normalt er af høj kvalitet i Thisted Kommune.
DN, DOF og BFN (Biologisk Forening for Nordvestjylland) indsendte et fælles høringssvar til planen, som kun i mindre grad blev tilgodeset.
Planen indeholder 22 indsatsområder, hvoraf 13 er højt prioriteret. 10 af de 22 indsatsområder omhandler naturforbedrende tiltag, men kun 3 er højt prioriteret.
Foreningernes forslag om zonering og en sonderende undersøgelse af, om Nationalpark Thy kan leve op til de internationale IUCN-kriterier for nationalparker blev afvist af bestyrelsen.
DN arbejder for, at der på et senere tidspunkt indarbejdes en zonering i nationalparkplanen i overensstemmelse med Naturstyrelsens ”friluftszonering” i den kommende driftsplanrevision. IUCN undersøgelsen vil der også blive arbejdet videre med.
I den forbindelse skal det nævnes, at Støtteforeningen Nationalpark Thy har gjort et stort stykke arbejde ved at iværksætte en indsamlingskampagne, hvor målet er én million kroner samt bred lokal opbakning og støtte til planerne bag centret.
DN ser frem til, at ”Valget af organisationer skal afspejle interesserne i den enkelte nationalpark, og der vil i den forbindelse blive tilstræbt en balance mellem naturbeskyttelses- og benyttelsesinteresser” som der står i bemærkningerne til nationalparkloven.
Kort tid efter blev vi præsenteret for stort set det samme projekt, pakket ind i en såkaldt ”Helhedsplan for Klitmøller”. I denne plan figurerer der også en betonlagt cykel- og skatersti langs Klitmøller Å. Hele planen fokuserer stort set kun på surfer- og skaterinteresser.
Til vores forbavselse tog Thisted Kommune planen til efterretning og lod den indgå uændret i kommunens planarbejde for Klitmøller.
Efterfølgende er DN blevet opmærksom på, at skateboard (kaldes et rullebræt i færdselsloven), hverken må køre på vej, fortov eller stier. Ifølge færdselsloven må man nemlig ikke køre på skateboard andre steder end på dertil indrettede anlæg.
Thisted Kommune har med andre ord taget et planbidrag til efterretning, selv om det er i strid med færdselsloven.
Vandet Sø
Der har kun været få overtrædelser af de nye regler for surfing i 2016.
Den største udbygning bør ske på havet (efter grundige miljøundersøgelser), men også på land, hvor der allerede er påvirkning fra tekniske anlæg, f.eks. på industrihavne og langs store vejanlæg. I nogle landsdele er der stadig plads på landbrugsjorden, men i Thy finder vi, at mætningspunktet er nået.
Grundlæggende mener DN-Thy, at Thisted Kommune ikke skal fortsætte med at at tillade opførelse af store vindmøller. Kommunen er jo, som den selv skriver, selvforsynende med vindproduceret el. Skal vi virkelig satse på at levere overskudstrøm til spotpris til Sverige, Norge og Tyskland?
Hvad angår husstandsvindmøller, så har DN med sympati bemærket, at Thisted Kommune konsekvent afviser ansøgninger til husstandsvindmøller i de landskabelige interesseområder.
Projektet er blevet markedsført, som et ”Månegrisprojekt”, men det fremgår ingen steder i den miljøgodkendelse, som Thisted Kommune har meddelt.
Sagen er blevet anket til Natur- og Miljøklagenævnet af DNs sekretariat i København, idet DN-Thy ikke har kompetence til at anke komplicerede miljøgodkendelser. Anken er bl.a. begrundet med, at der er flere væsentlige mangler i godkendelsen. DN finder, at projektets størrelse skal sammenlignes med industrianlæg.
Tak!
1. november 2016
formand